Йога за здраве с Елиса Сендова

Елиса Сендова

Практикуваме класическа (Хатха) йога. В йога практиката ние се свързваме с дъха и тялото си. Усещаме земята под краката си, заземяваме се. Но и усещаме пространството около и над нас, задвижваме енергията от земята нагоре. Осъзнаваме къде всъщност сме ние, нашето тяло и усещания. С йога позите и дихателните практики ние успокояваме ума, заздравяваме тялото си и ставаме по-гъвкави. Йога ни учи едновременно да бъдем променливи и отстъпчиви, но в същото време силни и целеустремени. Насочва ни към баланса между мекотата и твърдостта във физически, емоционален и духовен аспект.

Правим йога на стол или постелка. И в двата варианта йога е ефикасна. Практиката е достъпна за абсолютно начинаещи. Нужни са ви обикновен стол с облегалка за гърба и йога постелка. Започваме с дихателна практика, след това правим лека загрявка, практикуваме основни пози в йога и накрая отпускаме цялото тяло с релаксация. Най-добре е да не се храните 2 часа преди практиката. Бъдете с удобни дрехи и боси.

Психотелесна практика - Кундалини с Ани Дюлгерска

Психотелесна практика - Кундалини) Понеделник от 18.30 до 19.30 часа, онлайн АКТИВНА медитативна практика, водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Кундалини (Ошо)
Посредством специално подбрани движения, дишане и музика:

 • Привеждаме тялото от състояние на стрес до състояние на пълно отпускане
 • Оставаме насаме с усещанията, емоциите, чувствата, нуждите си и се учим да ги удържаме
 • Присъстваме пълноценно за себе си, с грижа и внимание
 • Опознаваме се и се споделяме автентични, оглеждайки се в очите на другите
 • Посредством психотерапевтичен анализ на информацията от тялото ни, търсим отговори за себе си, взаимоотношенията си, живота си и създаваме фокус и цел
 • Растем заедно и това остава стабилно във времето, от нас за нас

Необходимо е да имате заредено устройство с включени камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка.

Кундалини се състои от четири части по 15 минути.

 • В първите 15 мин. изтръскваме цялото си тяло много ситно, с приклекнали и пружиниращи колена и стъпала на разстоянието на раменете. Слушаме музиката и внимаваме в дишането, бавно и дълбоко.
 • Вторите 15 мин. след като сме освободили тревожността, замръзването и сковаността, движенията се освобождават, можем да усетим тялото си и от какво то има нужда. Следваме го и правим движенията, които ни подсказва, потопени с цялото си внимание. Дишаме бавно и дълбоко. Свързваме се с музиката.
 • В третите 15 мин. сядаме на земята и се поклащаме съвсем леко, в посока по часовниковата стрелка. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Музиката е силно въздействаща. Ставаме като фуния. Корема е отпуснат. Стоим и присъстваме спокойно.
 • Последните 15 мин. лежим и се наслаждаваме. Усещаме топлината в тялото и се сливаме. Със себе си. Едно по-спокойно, по-плътно и присъстващо себе си. Дишаме дълбоко.

Очаквам ви да практикуваме заедно!

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Да сготвим заедно: С грижа и любов! с Александра Иванова

Александра Иванова Готвенето за мен е много специално - един прекрасен начин да изразявам себе си и да се забавлявам. Да създавам и да творя. Усещане за топлина и грижа. Отделеност и сплотяване.

Важно е и да кажа, че според мен готвенето не се изразява в сложни рецепти, завъртени имена и часове пред печката. По-скоро залагам на бързи, лесни и вкусни рецепти, които да внесат радост в ежедневието на мен и хората, за които готвя.

Целта ми е да готвя осъзнато - с внимание и мисъл какви продукти използвам и защо ги използвам. Да знам какво ми носят те. Какво ми помагат да постигам. Психически и физически. Защото не случайно ни се дояжда дадена храна в точно този момент.

Ще се учим да слушаме тялото и нуждите му. Ще се учим на любов към храната и готвене с внимание към съставките и вкусовете. Ще се учим на мотивация.

Защото готвенето много често се превръща в поредното досадно задължение. Но ако започнем да творим и да се забавляваме, докато го правим, с грижа за хората, които го правим то се превръща в прекрасно изживяване.

В моята група ще храним тялото и душата. С разнообразна и вкусна храна. За мен ще е радост да ви поканя в кухнята си и да споделя любимите си рецепти с вас!

Очаквам ви всяка събота от 10.30-11.45ч.

В света на несъзнаваното през метафоричните карти с Ани Дюлгерска

Метафорични карти Вторник от 10.00 до 11.00 часа, онлайн "В света на несъзнаваното през метафоричните карти" с водещ Ани Дюлгерска, аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Посредством водена медитация, ще насоча вниманието ви върху усещанията , емоциите, това което най-силно ви вълнува в момента, въпроса на който търсите отговор. Който има порив да постави и работи върху проблема си ще може да сподели и с помощта на картите ще открием ключа, който несъзнаваното му има за него, а и за нас, които сме в групата.

Метафоричните карти са инструмент за директна връзка с несъзнаваното ни. Провокират ни да сме сензитивни, чрез уж случайни асоциации, усещания и емоции, които са пряко свързани с проблема върху, който работим. Нещо повече. Всеки път ни изненадват сякаш има нещо много магично в тях. Повеждат ни натам, накъдето дори не предполагаме, а мястото се оказва толкова важно.

Психотелесна практика - Мандала с Ани Дюлгерска

Психотелесна практика - Мандала Сряда от 7 до 8.15 часа, онлайн, АКТИВНА медитативна практика с психотерапевтичен анализ на информацията, която тялото ни подава, водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Мандала (Ошо)
Посредством специално подбрани движения, дишане и музика:

 • Оставаме насаме с усещанията, емоциите, чувствата, нуждите си и се учим да ги удържаме и да присъстваме пълноценно за себе си
 • Изграждаме вътрешен център и стабилност, дисциплина и отговорност и се учим да разчитаме на себе си
 • Учим се да сме във връзка с реалността, но и да помним отделността си
 • Опознаваме се и се споделяме автентични, оглеждайки се в очите на другите
 • Посредством психотерапевтичен анализ на информацията от тялото ни, търсим отговори за себе си, взаимоотношенията си, живота си и създаваме фокус и цел.
 • Растем заедно и това остава стабилно във времето, от нас за нас.

Необходимо е да имате заредено устройство с работещи камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка.

Мандала се състои от четири части по 15 минути.

 • Първите 15 мин. избираме цел в далечината навън, гледаме в нея и бягаме на място. Вдигаме високо коленете, колкото това е възможно. Дишаме дълбоко, за да раздвижим енергията отвътре. Забравяме ума. Следваме темпото на музиката и продължаваме.
 • През вторите 15 мин. сядаме на пода с отворени очи. Оставяме тялото си да се олюлява от кръста нагоре като тръстика под силата на вятъра – от едната към другата страна, напред и назад, не рязко. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Дишаме бавно и дълбоко.
 • В третите 15 мин. лягаме по гръб върху постелка, с отворени очи и неподвижна глава. Въртим очите по посока на часовниковата стрелка. Стремим се да описваме максимално широки кръгове с очите, колкото можем по-бързо, все едно гледаме стрелката за секундите на голям часовник. Дишането е бавно и равномерно. Челюстта е отпусната.
 • В четвъртите 15 мин. оставаме неподвижни както сме легнали. Затваряме очите и дишаме бавно и дълбоко.

Присъстваме с цялото си внимание и наблюдаваме тялото си. Не се насилваме, ако се налага спираме, поглеждаме и отново продължаваме. Важно е всеки път да опитваме да подобряваме практиката си.

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Говори с Ани с Ани Дюлгерска

Говори с Ани Вторник от 10.00 до 11.00 часа, онлайн, "Говори с Ани", с водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Вие питате, аз отговарям. Можете да задавате въпроси по конкретен ваш проблем или такъв, свързан с близък човек, а също и всякакви въпроси относно възможностите и организацията на сдружението, ползването на дейностите му. Въпроси за психологията, психотерапията, за живота.

 

 

В градината на Ани с Анна Желязкова

Анна ЖелязковаВ тази група се опознаваме и преоткриваме през света на естествените аромати. Обичам работата с етерични масла, опознаването на аромата и как той въздейства на тялото и душата ми. Всеки аромат си има свой собствен характер и общувайки с него аз научавам много за себе си.

Научно доказано е, че ароматите въздействат пряко на нашите емоции - някой аромати действат отпускащо на нервната система, други помагат за концентрацията, а трети те събуждат и съживяват. Освен това работата с етерични масла ми помага да се фокусирам в сегашния момент и да усетя тялото си, начина по който се чувствам в момента, учи ме да съм будна за реакциите си към ароматa, с който работя и така се свързвам все по-лесно с усещанията си и присъствам. Освен това някой аромати вадят спомени от миналото ми съвсем спонтанно и естествено, при това с големи детайли - все едно се пренасям в спомена там и тогава. А това допълнително ми дава информация за мен самата - защо реагирам по определен начин на определени стимули и бих ли искала да запазя тази реакция или искам да я променя.

За мен пътят към щастието минава през това да порасна и да обърна модела си на жертва и зависимост в това да мога да разчитам на себе си и активно да работя за щастието си. С две думи - да хвана живота си в ръце. Чрез тази група споделям опита си по пътя, който съм изминала до тук и който вървя в момента. Силно вярвам, че споделения опит, емоция и усещане са важна част от свързването ми с хората през чисто човешката обич, а не през зависимостта. Това правим и в групата ми - споделяме опита си, емоциите и усещанията си, подкрепяме се и си даваме кураж да пуснем фантазията и да се срещнем с истината, да я приемем каквато е - хубава или грозна и да намерим път напред извън зависимостта.

Събираме се всеки четвъртък от 11.00 до 12.00.

Мечтай и твори с Рали

Ралица Стойчева Литературния клуб в сдружението отвори врати на 10 март 2021 г. Много се вълнувах, страхувах, притеснявах. Моя мечта беше на път да се сбъдне, а това носи и радост и трепет и страх! За първи път можех да споделям своята страст към книгите с други хора.

Минаха първите срещи и започнах да виждам колко прекрасно е да се споделя такава каквато съм, с емоциите си, със страстите си, с недостатъците си. Видях топли и приемащи очи, усмихнати лица, хора готови да ме видят и чуят. Чрез литературния клуб, аз се осмелих да говоря, да водя, да съм истинска, емоционална, смела! Видяна и приета!

Припомних си българските ценности, вяра, морал, устои! Припомних си колко е хубаво да се гордееш, че си българин!

Благодарна съм за това време в литературния клуб с тези хора! Клуба ми даде основа и увереност, за да изкача следващото стъпало и да стана учител!

Макар, че поради отдадеността и ангажираността ми към професията вече не водя клуба, с удоволствие се завръщам при всяка възможност. Скоро водих клуба с тема "Под игото", която ще ми остане една от любимите групи! Толкова емоции!

Обещавам, че лятото ще се видим отново!

Да споделя отново емоциите си с вас и да ни е хубаво заедно!

Бъди себе си – медитация с Йоана

Йоана Мичева Искам да бъда себе си.

Целият ми живот мина в старание да ме харесат и одобрят. Живях живота си заради другите. За да бъда най-добрата съпруга, майка, колежка, приятелка... Да угодя на всички, за да ме обичат. Някъде по този път загубих себе си. Години се опитвах да се намеря през много учения, медитация, духовни практики. Не можеш да намериш себе си през другите. Живях живота на другите, сега искам да живея своя. Искам да се родя за себе си. Затова съм решила да създам нещо свое. Ще започна с една медитация, която много харесвам и помага да изразим същността си, емоциите си директно, без ограниченията на мозъка. В защитена среда, без риск да нараним някого. Медитация, пряк път към себе си.

Джабарска МЕДИТАЦИЯ (НЕ - УМ)

Това е силно пречистваща техника, подпомагана от експресивни движения на тялото, при която издаваме безсмислени звуци, като в същото време позволяваме на цялото си тяло да се движи както искаме. Говорим на език, който не знаем. Това помага да се потопим в по-дълбоките слоеве на емоциите си, както и във физическия и емоционален спомен за нашето минало. Може да изразим и изхвърлим всичко, което чувстваме. Не е необходимо да има смисъл и не е необходимо да имаме собствена визия или разбиране, когато го правим. Ако започнем да се ядосваме, можем да удряме възглавницата или да ритаме с крака. Не мислим какво правят другите, просто поддържаме връзка с това, което ни се случва и може да се потопим в по-дълбоките слоеве на нашите емоции.

Най-важното е да изразим кои сме с цялото си тяло. В началото ще изглежда като лудост. Но ще отдели много енергия и след половин час ще почувстваме невероятна тишина и връзка със себе си.

Медитацията продължава 30 минути и се състои от 2 части. Разделени са от гонг и завършваме, когато чуем 3 удара на гонга.

1 част - За 15 минути затваряме очи (може да използваме превръзка на очите за по-добро навлизане в себе си) и започваме да говорим, да дърдорим безсмислени звуци и думи. Всичко, което ни дойде на ума, всичко, което сме искали да кажем, а сме премълчали, поради възпитание, култура и норми на обществото. Изразяваме се изцяло. Тотално и с ентусиазъм. Изхвърляме от нас цялата натрупана болка и страх. Може да си помагаме с ръце и крака, може да плачем и да викаме. Умът мисли винаги в думи и ни държи в оковите на вербализацията. Освобождаваме го напълно без остатък. Позволяваме на катарзиса да се случи.

2 част - Има два варианта:

 • 1 вариант - За 15 минути лягаме по корем и чувстваме как се обединяваме с Майката Земя. С всяко издишване се сливаме със земята под нас.
 • 2 вариант – Лягаме по гръб или сядаме със затворени очи и гледаме небето, все едно се разтваряме в него.

Присъстваме с цялото си внимание, пускаме звука от изреченото в тялото и наблюдаваме. Не се насилваме, просто се изразяваме такива, каквито сме!

*(Медитацията е създадена по името на името на Суфи мастера Джабар, който всеки път, когато са го питали за върховното е мърморел безсмислици).

Необходимо е да имате заредено устройство с работещи камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка. Добре е да си приготвите и превръзка за очите. Тя ще ви помогне да навлезете по-дълбоко в себе си.