Йога за здраве с Елиса Сендова

Елиса Сендова

Практикуваме класическа (Хатха) йога. В йога практиката ние се свързваме с дъха и тялото си. Усещаме земята под краката си, заземяваме се. Но и усещаме пространството около и над нас, задвижваме енергията от земята нагоре. Осъзнаваме къде всъщност сме ние, нашето тяло и усещания. С йога позите и дихателните практики ние успокояваме ума, заздравяваме тялото си и ставаме по-гъвкави. Йога ни учи едновременно да бъдем променливи и отстъпчиви, но в същото време силни и целеустремени. Насочва ни към баланса между мекотата и твърдостта във физически, емоционален и духовен аспект.

Правим йога на стол или постелка. И в двата варианта йога е ефикасна. Практиката е достъпна за абсолютно начинаещи. Нужни са ви обикновен стол с облегалка за гърба и йога постелка. Започваме с дихателна практика, след това правим лека загрявка, практикуваме основни пози в йога и накрая отпускаме цялото тяло с релаксация. Най-добре е да не се храните 2 часа преди практиката. Бъдете с удобни дрехи и боси.

Активна медитативна практика Кундалини (Ошо) с Ани Дюлгерска

Активна медитативна практика Кундалини (Ошо) Понеделник от 18.30 до 19.30 часа, онлайн АКТИВНА медитативна практика, водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Кундалини (Ошо)
Посредством специално подбрани движения, дишане и музика:

 • Привеждаме тялото от състояние на стрес до състояние на пълно отпускане
 • Оставаме насаме с усещанията, емоциите, чувствата, нуждите си и се учим да ги удържаме
 • Присъстваме пълноценно за себе си, с грижа и внимание
 • Опознаваме се и се споделяме автентични, оглеждайки се в очите на другите
 • Посредством психотерапевтичен анализ на информацията от тялото ни, търсим отговори за себе си, взаимоотношенията си, живота си и създаваме фокус и цел
 • Растем заедно и това остава стабилно във времето, от нас за нас

Необходимо е да имате заредено устройство с включени камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка.

Кундалини се състои от четири части по 15 минути.

 • В първите 15 мин. изтръскваме цялото си тяло много ситно, с приклекнали и пружиниращи колена и стъпала на разстоянието на раменете. Слушаме музиката и внимаваме в дишането, бавно и дълбоко.
 • Вторите 15 мин. след като сме освободили тревожността, замръзването и сковаността, движенията се освобождават, можем да усетим тялото си и от какво то има нужда. Следваме го и правим движенията, които ни подсказва, потопени с цялото си внимание. Дишаме бавно и дълбоко. Свързваме се с музиката.
 • В третите 15 мин. сядаме на земята и се поклащаме съвсем леко, в посока по часовниковата стрелка. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Музиката е силно въздействаща. Ставаме като фуния. Корема е отпуснат. Стоим и присъстваме спокойно.
 • Последните 15 мин. лежим и се наслаждаваме. Усещаме топлината в тялото и се сливаме. Със себе си. Едно по-спокойно, по-плътно и присъстващо себе си. Дишаме дълбоко.

Очаквам ви да практикуваме заедно!

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Да сготвим заедно: С грижа и любов! с Александра Николова

Александра Николова Готвенето за мен е много специално - един прекрасен начин да изразявам себе си и да се забавлявам. Да създавам и да творя. Усещане за топлина и грижа. Отделеност и сплотяване.

Важно е и да кажа, че според мен готвенето не се изразява в сложни рецепти, завъртени имена и часове пред печката. По-скоро залагам на бързи, лесни и вкусни рецепти, които да внесат радост в ежедневието на мен и хората, за които готвя.

Целта ми е да готвя осъзнато - с внимание и мисъл какви продукти използвам и защо ги използвам. Да знам какво ми носят те. Какво ми помагат да постигам. Психически и физически. Защото не случайно ни се дояжда дадена храна в точно този момент.

Ще се учим да слушаме тялото и нуждите му. Ще се учим на любов към храната и готвене с внимание към съставките и вкусовете. Ще се учим на мотивация.

Защото готвенето много често се превръща в поредното досадно задължение. Но ако започнем да творим и да се забавляваме, докато го правим, с грижа за хората, които го правим то се превръща в прекрасно изживяване.

В моята група ще храним тялото и душата. С разнообразна и вкусна храна. За мен ще е радост да ви поканя в кухнята си и да споделя любимите си рецепти с вас!

Очаквам ви всеки вторник от 18.30-19.30ч.

В света на несъзнаваното през метафоричните карти с Ани Дюлгерска

Метафорични карти Сряда от 10.00 до 11.00 часа, онлайн "В света на несъзнаваното през метафоричните карти" с водещ Ани Дюлгерска, аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Посредством водена медитация, ще насоча вниманието ви върху усещанията , емоциите, това което най-силно ви вълнува в момента, въпроса на който търсите отговор. Който има порив да постави и работи върху проблема си ще може да сподели и с помощта на картите ще открием ключа, който несъзнаваното му има за него, а и за нас, които сме в групата.

Метафоричните карти са инструмент за директна връзка с несъзнаваното ни. Провокират ни да сме сензитивни, чрез уж случайни асоциации, усещания и емоции, които са пряко свързани с проблема върху, който работим. Нещо повече. Всеки път ни изненадват сякаш има нещо много магично в тях. Повеждат ни натам, накъдето дори не предполагаме, а мястото се оказва толкова важно.

Активна медитативна практика Мандала (Ошо) с Ани Дюлгерска

Активна медитативна практика Мандала (Ошо) Сряда от 7 до 8.15 часа, онлайн, АКТИВНА медитативна практика с психотерапевтичен анализ на информацията, която тялото ни подава, водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Мандала (Ошо)
Посредством специално подбрани движения, дишане и музика:

 • Оставаме насаме с усещанията, емоциите, чувствата, нуждите си и се учим да ги удържаме и да присъстваме пълноценно за себе си
 • Изграждаме вътрешен център и стабилност, дисциплина и отговорност и се учим да разчитаме на себе си
 • Учим се да сме във връзка с реалността, но и да помним отделността си
 • Опознаваме се и се споделяме автентични, оглеждайки се в очите на другите
 • Посредством психотерапевтичен анализ на информацията от тялото ни, търсим отговори за себе си, взаимоотношенията си, живота си и създаваме фокус и цел.
 • Растем заедно и това остава стабилно във времето, от нас за нас.

Необходимо е да имате заредено устройство с работещи камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка.

Мандала се състои от четири части по 15 минути.

 • Първите 15 мин. избираме цел в далечината навън, гледаме в нея и бягаме на място. Вдигаме високо коленете, колкото това е възможно. Дишаме дълбоко, за да раздвижим енергията отвътре. Забравяме ума. Следваме темпото на музиката и продължаваме.
 • През вторите 15 мин. сядаме на пода с отворени очи. Оставяме тялото си да се олюлява от кръста нагоре като тръстика под силата на вятъра – от едната към другата страна, напред и назад, не рязко. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Дишаме бавно и дълбоко.
 • В третите 15 мин. лягаме по гръб върху постелка, с отворени очи и неподвижна глава. Въртим очите по посока на часовниковата стрелка. Стремим се да описваме максимално широки кръгове с очите, колкото можем по-бързо, все едно гледаме стрелката за секундите на голям часовник. Дишането е бавно и равномерно. Челюстта е отпусната.
 • В четвъртите 15 мин. оставаме неподвижни както сме легнали. Затваряме очите и дишаме бавно и дълбоко.

Присъстваме с цялото си внимание и наблюдаваме тялото си. Не се насилваме, ако се налага спираме, поглеждаме и отново продължаваме. Важно е всеки път да опитваме да подобряваме практиката си.

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Говори с Ани с Ани Дюлгерска

Говори с Ани Четвъртък от 10.00 до 11.00 часа, онлайн, "Говори с Ани", с водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Вие питате, аз отговарям. Можете да задавате въпроси по конкретен ваш проблем или такъв, свързан с близък човек, а също и всякакви въпроси относно възможностите и организацията на сдружението, ползването на дейностите му. Въпроси за психологията, психотерапията, за живота.

 

 

В градината на Ани с Анна Желязкова

Анна ЖелязковаВ тази група се опознаваме и преоткриваме през света на естествените аромати. Обичам работата с етерични масла, опознаването на аромата и как той въздейства на тялото и душата ми. Всеки аромат си има свой собствен характер и общувайки с него аз научавам много за себе си.

Научно доказано е, че ароматите въздействат пряко на нашите емоции - някой аромати действат отпускащо на нервната система, други помагат за концентрацията, а трети те събуждат и съживяват. Освен това работата с етерични масла ми помага да се фокусирам в сегашния момент и да усетя тялото си, начина по който се чувствам в момента, учи ме да съм будна за реакциите си към ароматa, с който работя и така се свързвам все по-лесно с усещанията си и присъствам. Освен това някой аромати вадят спомени от миналото ми съвсем спонтанно и естествено, при това с големи детайли - все едно се пренасям в спомена там и тогава. А това допълнително ми дава информация за мен самата - защо реагирам по определен начин на определени стимули и бих ли искала да запазя тази реакция или искам да я променя.

За мен пътят към щастието минава през това да порасна и да обърна модела си на жертва и зависимост в това да мога да разчитам на себе си и активно да работя за щастието си. С две думи - да хвана живота си в ръце. Чрез тази група споделям опита си по пътя, който съм изминала до тук и който вървя в момента. Силно вярвам, че споделения опит, емоция и усещане са важна част от свързването ми с хората през чисто човешката обич, а не през зависимостта. Това правим и в групата ми - споделяме опита си, емоциите и усещанията си, подкрепяме се и си даваме кураж да пуснем фантазията и да се срещнем с истината, да я приемем каквато е - хубава или грозна и да намерим път напред извън зависимостта.

Събираме се всеки четвъртък от 11.15 до 12.15.

Мечтай и твори с Рали

Ралица Стойчева Литературния клуб в сдружението отвори врати на 10 март 2021 г. Много се вълнувах, страхувах, притеснявах. Моя мечта беше на път да се сбъдне, а това носи и радост и трепет и страх! За първи път можех да споделям своята страст към книгите с други хора.

Минаха първите срещи и започнах да виждам колко прекрасно е да се споделя такава каквато съм, с емоциите си, със страстите си, с недостатъците си. Видях топли и приемащи очи, усмихнати лица, хора готови да ме видят и чуят. Чрез литературния клуб, аз се осмелих да говоря, да водя, да съм истинска, емоционална, смела! Видяна и приета!

Припомних си българските ценности, вяра, морал, устои! Припомних си колко е хубаво да се гордееш, че си българин!

Благодарна съм за това време в литературния клуб с тези хора! Клуба ми даде основа и увереност, за да изкача следващото стъпало и да стана учител!

Макар, че поради отдадеността и ангажираността ми към професията вече не водя клуба, с удоволствие се завръщам при всяка възможност. Скоро водих клуба с тема "Под игото", която ще ми остане една от любимите групи! Толкова емоции!

Обещавам, че лятото ще се видим отново!

Да споделя отново емоциите си с вас и да ни е хубаво заедно!