Йога за здраве с Елиса Сендова

Елиса Сендова

Практикуваме класическа (Хатха) йога. В йога практиката ние се свързваме с дъха и тялото си. Усещаме земята под краката си, заземяваме се. Но и усещаме пространството около и над нас, задвижваме енергията от земята нагоре. Осъзнаваме къде всъщност сме ние, нашето тяло и усещания. С йога позите и дихателните практики ние успокояваме ума, заздравяваме тялото си и ставаме по-гъвкави. Йога ни учи едновременно да бъдем променливи и отстъпчиви, но в същото време силни и целеустремени. Насочва ни към баланса между мекотата и твърдостта във физически, емоционален и духовен аспект.

Правим йога на стол или постелка. И в двата варианта йога е ефикасна. Практиката е достъпна за абсолютно начинаещи. Нужни са ви обикновен стол с облегалка за гърба и йога постелка. Започваме с дихателна практика, след това правим лека загрявка, практикуваме основни пози в йога и накрая отпускаме цялото тяло с релаксация. Най-добре е да не се храните 2 часа преди практиката. Бъдете с удобни дрехи и боси.

Психотелесна практика - Кундалини с Ани Дюлгерска

Психотелесна практика - Кундалини) Понеделник от 18.30 до 19.30 часа, онлайн АКТИВНА медитативна практика, водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление.

Кундалини (Ошо)
Посредством специално подбрани движения, дишане и музика:

 • Привеждаме тялото от състояние на стрес до състояние на пълно отпускане
 • Оставаме насаме с усещанията, емоциите, чувствата, нуждите си и се учим да ги удържаме
 • Присъстваме пълноценно за себе си, с грижа и внимание
 • Опознаваме се и се споделяме автентични, оглеждайки се в очите на другите
 • Посредством психотерапевтичен анализ на информацията от тялото ни, търсим отговори за себе си, взаимоотношенията си, живота си и създаваме фокус и цел
 • Растем заедно и това остава стабилно във времето, от нас за нас

Необходимо е да имате заредено устройство с включени камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка.

Кундалини се състои от четири части по 15 минути.

 • В първите 15 мин. изтръскваме цялото си тяло много ситно, с приклекнали и пружиниращи колена и стъпала на разстоянието на раменете. Слушаме музиката и внимаваме в дишането, бавно и дълбоко.
 • Вторите 15 мин. след като сме освободили тревожността, замръзването и сковаността, движенията се освобождават, можем да усетим тялото си и от какво то има нужда. Следваме го и правим движенията, които ни подсказва, потопени с цялото си внимание. Дишаме бавно и дълбоко. Свързваме се с музиката.
 • В третите 15 мин. сядаме на земята и се поклащаме съвсем леко, в посока по часовниковата стрелка. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Музиката е силно въздействаща. Ставаме като фуния. Корема е отпуснат. Стоим и присъстваме спокойно.
 • Последните 15 мин. лежим и се наслаждаваме. Усещаме топлината в тялото и се сливаме. Със себе си. Едно по-спокойно, по-плътно и присъстващо себе си. Дишаме дълбоко.

Очаквам ви да практикуваме заедно!

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Да сготвим заедно: С грижа и любов! с Александра Иванова

Александра Иванова Готвенето за мен е много специално - един прекрасен начин да изразявам себе си и да се забавлявам. Да създавам и да творя. Усещане за топлина и грижа. Отделеност и сплотяване.

Важно е и да кажа, че според мен готвенето не се изразява в сложни рецепти, завъртени имена и часове пред печката. По-скоро залагам на бързи, лесни и вкусни рецепти, които да внесат радост в ежедневието на мен и хората, за които готвя.

Целта ми е да готвя осъзнато - с внимание и мисъл какви продукти използвам и защо ги използвам. Да знам какво ми носят те. Какво ми помагат да постигам. Психически и физически. Защото не случайно ни се дояжда дадена храна в точно този момент.

Ще се учим да слушаме тялото и нуждите му. Ще се учим на любов към храната и готвене с внимание към съставките и вкусовете. Ще се учим на мотивация.

Защото готвенето много често се превръща в поредното досадно задължение. Но ако започнем да творим и да се забавляваме, докато го правим, с грижа за хората, които го правим то се превръща в прекрасно изживяване.

В моята група ще храним тялото и душата. С разнообразна и вкусна храна. За мен ще е радост да ви поканя в кухнята си и да споделя любимите си рецепти с вас!

Очаквам ви всяка събота от 10.30-11.45ч.

Психотелесна практика - Мандала с Ани Дюлгерска

Психотелесна практика - Мандала Всяка сряда, онлайн, от 7 до 8.15 часа АКТИВНА медитативна практика Мандала (Ошо), водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление, председател на УС на СЛПБ.

Посредством точно определени движения се разблокират центрове в тялото, които ни свързват със сензориката, усещанията и се стимулира присъствието в настоящия момент. Подпомага се оставането в реалността на тялото по един стабилен и адекватен начин, чрез определени техники, на които се учим в процеса да се доверяваме и използваме, така че да можем да разчитаме на тях в ежедневието си. Изгражда се доверие в себе си, чрез дисциплина, постоянство и усърдие.

След практиките се учим да четем езика на тялото. Правим бързи връзки и стигаме до разбиране, като го свързваме с това, което ни се случва в живота и забелязваме отзвука му, като усещания и емоции в тялото. Учим се да проверяваме реалността си, да разпознаваме емоциите и чувствата, които преживяваме и да ги отреагираме адекватно, така че да сме по-здрави, щастливи и удовлетворени. Валидираме преживяванията си и ставаме реални, споделяйки ги. Свързваме всички сигнали с психосоматиката като научно знание, доказало се в годините.

Мандала се състои от четири части по 15 минути.

 • Първите 15 мин. избираме цел в далечината навън, гледаме в нея и бягаме на място. Вдигаме високо коленете, колкото това е възможно. Дишаме дълбоко, за да раздвижим енергията отвътре. Забравяме ума. Следваме темпото на музиката и продължаваме.
 • През вторите 15 мин. сядаме на пода със затворени очи. Оставяме тялото си да се олюлява от кръста нагоре като тръстика под силата на вятъра – от едната към другата страна, напред и назад, не рязко. Кръста е стегнат, а гърба изправен. Раменете и челюстта са отпуснати. Дишаме бавно и дълбоко.
 • В третите 15 мин. лягаме по гръб върху постелка, с отворени очи и неподвижна глава. Въртим очите по посока на часовниковата стрелка. Стремим се да описваме максимално широки кръгове с очите, колкото можем по-бързо, все едно гледаме стрелката за секундите на голям часовник. Дишането е бавно и равномерно. Челюстта е отпусната.
 • В четвъртите 15 мин. оставаме неподвижни както сме легнали. Затваряме очите и дишаме бавно и дълбоко.

Присъстваме с цялото си внимание и наблюдаваме тялото си. Не се насилваме, ако се налага спираме, поглеждаме и отново продължаваме. Важно е всеки път да опитваме да подобряваме практиката си.

Музиката за медитативната практика може да намерите тук.

Говори с Ани с Ани Дюлгерска

Говори с Ани Всеки вторник от 10.00 до 11.00 онлайн група "Говори с Ани", с водещ Ани Дюлгерска - аналитичен психотерапевт, психотелесно направление, председател на УС на сдружение "С любов към психичната болест".

В тази група планираме, осъзнаваме и осмисляме пътя на порастването си в сдружението и живота.

Много пъти са ме питали защо "С любов към психичната болест"? Защо болест.

Защото в един отрязък от пътя си разбрах, че без да фиксирам кое е болното и кое е здравото в мен, не мога да определя посоката и се лутам и цикля на място. Нямам ясно поставена цел и видим проблем, с който да се справям. Как го правим това в сдружението? С любов. Най-вече с тези, които създаваме, водим групи, с тези които участват по-активно и споделят лични преживявания свързани с темите, върху които работим. Посочваме болното и търсим истината, причините, пътя към здравото.

Кое е здравото? Здравото е всеки сам да преодолява трудностите си и да се справя с проблемите си. Здраво е никой да не му отнема достойнството и да го спасява. Здраво е да съпреживяваме трудностите през които преминава всеки. Да не спасяваме, а да съчувстваме. Тогава човека става силен и горд. И свободен. А повече силни и свободни хора заедно са огромна мощ. Мощ активно градяща здраво гражданско общество!

Аз съм пазител на истината в това пространство. Следя за това да сме стъпили на здрава почва. Внимавям никой да не олеснява пътя на другия или своя такъв. По пътя на истината е трудно. Много хора ме отхвърлиха за това, че отказвам нездраво свързване и изисквам смислено, полезно такова. Много хора се отказаха да вървят, с най-различни причини, кои по-искрени, кои добре звучащи, а някой и със зле звучащи, но все избягвайки трудното.

Защо е толкова трудно? На пътя на истината човек трябва да може да удържа на глад. Там нахранването е по-различно. Не от ласкателство, а от случена полезност, която иска повече време и усилия. В началото е особено трудно. При ласкателството човек е в зависимостта от много хора, които да спасява и да го спасяват и хранят с уж уважение. Бърза захар, но и бързо свършва. При прехода, когато човек избере истината има период, в който е много гладен и съответно гневен и злобен. Ако удържи и започне да превръща гнева в сила тръгва да заяква и крачи. В истината крачките са малки, но носят голямо удовлетворение, защото е реално. Скоро идва и заситеността. И тогава човек започва да става свободен и независим. Щастлив. Това е и пътя на изграждане на щастие не само сам със себе си, а и във връзките си, в живота. Но първо човек е длъжен да стане сам щастлив, после може да създава връзки.

Как успях да го видя? В работата ми с психично болните и търсенето да им покажа пътя, за да успеят да се излекуват. Покрай тях и аз се излекувах! Провидях си болестта! Така тръгна и сдружението. С фокус в болните. Сега си давам сметка, че фокуса е правилно да е болното в нас здравите! Защото е правилно ние здравите да поемем отговорността за болния ни свят, а не болните!

В градината на Ани с Анна Желязкова

Анна ЖелязковаВ тази група се опознаваме и преоткриваме през света на естествените аромати. Обичам работата с етерични масла, опознаването на аромата и как той въздейства на тялото и душата ми. Всеки аромат си има свой собствен характер и общувайки с него аз научавам много за себе си.

Научно доказано е, че ароматите въздействат пряко на нашите емоции - някой аромати действат отпускащо на нервната система, други помагат за концентрацията, а трети те събуждат и съживяват. Освен това работата с етерични масла ми помага да се фокусирам в сегашния момент и да усетя тялото си, начина по който се чувствам в момента, учи ме да съм будна за реакциите си към ароматa, с който работя и така се свързвам все по-лесно с усещанията си и присъствам. Освен това някой аромати вадят спомени от миналото ми съвсем спонтанно и естествено, при това с големи детайли - все едно се пренасям в спомена там и тогава. А това допълнително ми дава информация за мен самата - защо реагирам по определен начин на определени стимули и бих ли искала да запазя тази реакция или искам да я променя.

За мен пътят към щастието минава през това да порасна и да обърна модела си на жертва и зависимост в това да мога да разчитам на себе си и активно да работя за щастието си. С две думи - да хвана живота си в ръце. Чрез тази група споделям опита си по пътя, който съм изминала до тук и който вървя в момента. Силно вярвам, че споделения опит, емоция и усещане са важна част от свързването ми с хората през чисто човешката обич, а не през зависимостта. Това правим и в групата ми - споделяме опита си, емоциите и усещанията си, подкрепяме се и си даваме кураж да пуснем фантазията и да се срещнем с истината, да я приемем каквато е - хубава или грозна и да намерим път напред извън зависимостта.

Събираме се всеки четвъртък от 11.00 до 12.00.

Бъди себе си – медитация с Йоана

Йоана Мичева Искам да бъда себе си.

Целият ми живот мина в старание да ме харесат и одобрят. Живях живота си заради другите. За да бъда най-добрата съпруга, майка, колежка, приятелка... Да угодя на всички, за да ме обичат. Някъде по този път загубих себе си. Години се опитвах да се намеря през много учения, медитация, духовни практики. Не можеш да намериш себе си през другите. Живях живота на другите, сега искам да живея своя. Искам да се родя за себе си. Затова съм решила да създам нещо свое. Ще започна с една медитация, която много харесвам и помага да изразим същността си, емоциите си директно, без ограниченията на мозъка. В защитена среда, без риск да нараним някого. Медитация, пряк път към себе си.

Джабарска МЕДИТАЦИЯ (НЕ - УМ)

Това е силно пречистваща техника, подпомагана от експресивни движения на тялото, при която издаваме безсмислени звуци, като в същото време позволяваме на цялото си тяло да се движи както искаме. Говорим на език, който не знаем. Това помага да се потопим в по-дълбоките слоеве на емоциите си, както и във физическия и емоционален спомен за нашето минало. Може да изразим и изхвърлим всичко, което чувстваме. Не е необходимо да има смисъл и не е необходимо да имаме собствена визия или разбиране, когато го правим. Ако започнем да се ядосваме, можем да удряме възглавницата или да ритаме с крака. Не мислим какво правят другите, просто поддържаме връзка с това, което ни се случва и може да се потопим в по-дълбоките слоеве на нашите емоции.

Най-важното е да изразим кои сме с цялото си тяло. В началото ще изглежда като лудост. Но ще отдели много енергия и след половин час ще почувстваме невероятна тишина и връзка със себе си.

Медитацията продължава 30 минути и се състои от 2 части. Разделени са от гонг и завършваме, когато чуем 3 удара на гонга.

1 част - За 15 минути затваряме очи (може да използваме превръзка на очите за по-добро навлизане в себе си) и започваме да говорим, да дърдорим безсмислени звуци и думи. Всичко, което ни дойде на ума, всичко, което сме искали да кажем, а сме премълчали, поради възпитание, култура и норми на обществото. Изразяваме се изцяло. Тотално и с ентусиазъм. Изхвърляме от нас цялата натрупана болка и страх. Може да си помагаме с ръце и крака, може да плачем и да викаме. Умът мисли винаги в думи и ни държи в оковите на вербализацията. Освобождаваме го напълно без остатък. Позволяваме на катарзиса да се случи.

2 част - Има два варианта:

 • 1 вариант - За 15 минути лягаме по корем и чувстваме как се обединяваме с Майката Земя. С всяко издишване се сливаме със земята под нас.
 • 2 вариант – Лягаме по гръб или сядаме със затворени очи и гледаме небето, все едно се разтваряме в него.

Присъстваме с цялото си внимание, пускаме звука от изреченото в тялото и наблюдаваме. Не се насилваме, просто се изразяваме такива, каквито сме!

*(Медитацията е създадена по името на името на Суфи мастера Джабар, който всеки път, когато са го питали за върховното е мърморел безсмислици).

Необходимо е да имате заредено устройство с работещи камера и микрофон, малко тихо местенце у дома, постелка, възглавничка и завивка. Добре е да си приготвите и превръзка за очите. Тя ще ви помогне да навлезете по-дълбоко в себе си.

Пътят към себе си през фокуса на фолклорната култура със Славия

Славия "Пътят към себе си през фокуса на фолклорната култура" е он-лайн група, в която се запознаваме с традиционните славянски и български фолклорни порядки, обичаи и традиции. Тук ще преоткрием скрития смисъл на народните вярвания, ще срещнем гледните си точки за празниците, навиците и тяхното значение за формирането на характера и мирогледа на съвременния човек. Ще работим със символиката на календарните (по православен календар) и семейни (раждане, кръщене, сватба и т.н.) празници през личното преживяно. В групата ще се опитаме да се свържем с народната мъдрост и знание през осъзнаването на това как прилагаме в живота си различните културни порядки на фолклорната ни култура.